Вече повече от седмица гореща тема е ще дойде ли Илон Мъск в България? Истерията

...
Вече повече от седмица гореща тема е ще дойде ли Илон Мъск в България? Истерията
Коментари Харесай

Радикалните промени на Илон Мъск в Twitter

Вече повече от седмица гореща тема е ще дойде ли Илон Мъск в България? Истерията около най-богатия човек на света започна след като коментира снимка на Белоградчишките скали в Туитър. Но милиардерът не спира да предизвиква фурори и извън границите на България. Точно преди месец беше финализирана договорката с пазаруването на най-новата му облага - обществената мрежа Туитър. А по-късно последваха и радикални промени в компанията, направени от новия притежател. Сагата  " Туитър " проследи Юлиян Стоянов.

На 28 октомври Илон Мъск, най-богатият човек на света, купи обществената мрежа Туитър за 44 милиарда $. Сагата към договорката продължи повече от 6 месеца. Илон Мъск беше най-големият акционер, след това имаше подозрение дали договорка въобще ще има. В последна сметка, с мивка в ръце, Мъск влезе във притежание на Туитър. Оттогава Мъск съобщи, че “птицата е свободна ” и по-късно уволни топ мениджъри и повече от половината служащи в компанията - метод, който редица специалисти дефинираха като радикален. 
Сега Twitter е доста друг от това, което беше преди два месеца.
Дан Содергрен, съосновател на компания за сполучливо ръководство на чиновници " Your Flock "

Бившият основен изпълнителен шеф Параг Агарвал и висши чиновници, отговарящи за сигурността и поверителността, бяха измежду първите уволнени, което притегли вниманието на редица регулатори.

 
Мисля, че в този момент хората са доста сигурни в стандартите, които той ще сътвори в компанията, и може би в това, което би трябвало да направи. Това, за което нямаме гаранция, е дали Twitter фактически ще съществува в бъдеще. И в действителност, до каква степен е безвреден? Говорих с мои другари в региона на киберсигурността и те споделят, че в случай че се отърват от всичките си чиновници - несъмнено се пробвайте да промените паролата си и да изтеглите нещата си допустимо най-бързо, тъй като Twitter може да не съществува и да не е най-сигурното място на света.
Дан Содергрен

Мъск се самопровъзгласи за " безспорен бранител на свободата на словото " и е подлагал на критика неведнъж управлението на Twitter и техните политики за модериране на съдържанието. След като оглави компанията, Мъск съобщи, че ще анулира възбраните за краткотрайно отстранени консуматори, измежду които е и някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който беше изключен от мрежата след протеста в Капитолия през януари предходната година. Мъск дефинира възбраната като " глупава ", макар претекстовете на предходното управление, че съществува риск Тръмп да подбуди към по-нататъшно принуждение. След допитване с анкета в неговия профил, близо 60% от гласувалите поддържаха връщането на Тръмп.

 
Трябва да бъдем в действителност деликатни с тази анкета. Защото 15 милиона гласа не значат 15 милиона души. Не забравяйте, че Тръмп стана президент с думите, че ще " пресуши блатото ", а Илон Мъск споделя, че ще се отърве от ботовете. Това не значи, че някой от тези хора е направил тези неща. Така че би трябвало да бъдем малко по-внимателни дали имаме вяра, че тези системи за гласоподаване могат да бъдат леко измислени.
Дан Содергрен

За първи се появиха облаци върху другояче слънчевата Силиконова котловина. Вече чиновниците на Tуитър няма да имат опцията да се любуват на безвъзмездни смутита, обяди и мюсли барчета. В първия си имейл до чиновниците на Twitter предишния месец Мъск предизвести, че Twitter може да не успее да " преживее идния стопански спад ".

 
Мисля, че има повече общо с обстоятелството, че Twitter губеше голямо количество пари и той си намерения, че един от методите да губи по-малко пари е да се отърве от някои чиновници и да ги размени с изкуствен интелект и други неща, които, несъмнено, Илон има. Не споделям, че те вършат тъкмо това, само че биха могли да създадат някаква автоматизация там.
Дан Содергрен

Последваха и други известия под формата на ултиматуми. Мъск изпрати имейл до чиновниците на Twitter, в който им оповестява, че трябва да се работят " дълги часове " при " висока активност ", в случай че желаят да продължат да работят там.

 
Това, което съгласно мен е забавно, е методът на изпълнителния шеф от остарялата школа -  “ако не ти изнася - хващай пътя (my way or the highway) ”. Едно от най-странните неща е, че съгласно мен той е донесъл освен личните си полезности и политическите си статуси, само че и вярата, че можеш да работиш до дъно, което, несъмнено, е добре в някои от другите му компании като ракети и Tesla. Те имат голяма цел зад себе си - да се опитат да спасят човешкия тип и да отидат на Марс. Но мисля, че това е доста друго от това да притежаваш компания за обществени медии. Мисля, че точно това открива в този момент Илон Мъск.
Дан Содергрен

И още промени на политики в по този начин наречената епоха на “тихото овакантяване ” или с други думи - работещите, които не намират поле за изява на работното си място и дават единствено нужното, без да се раздават. По време на ковид пандемията Twitter беше една от първите компании, позволили на чиновниците си да работят непрекъснато от разстояние. След встъпването на Мъск дистанционният режим вече не е разрешен, в случай че работникът има специално изключение поради здравословен проблем. 

 
Но след ковида, след революцията на отдалечената работа, ще бъде ли това допустимо за компания като Twitter? Само времето ще покаже, само че персонално аз, гледайки данните сега, мисля, че това е в действителност опасен ход за Илон Мъск. Може да се окаже, че той може да се отърве от някои от най-хубавите си хора. Повечето хора се пробват да запазят гениите си и да имат най-хубавите си играчи на своя страна, само че той прави тъкмо противоположното. Изглежда, че той се отървава от тях. Но отново дублирам - той е най-богатият човек в света, тъй че няма да диспутирам с него от бизнес позиция, само че сигурно от морална позиция или от позиция на фирмената просвета той наподобява се пробва да съсипе Twitter, вместо да се пробва да го построи.
Дан Содергрен

Може би аргументите за всеобщите уволнения са финансови. Може и да са политически. Остава да разберем дали хората, които останаха, имат същите полезности като Мъск. Или пък са на негова страна.

 
Не знам каква е страната на Илон. Но в този момент е забавно да се види, че огромна част от чиновниците, които взеха решение да останат, са с доста сходни демографски характерности. Имах един другар, който ми сподели през уикенда, че може да се види, че доста от хората, които остават, един тип би трябвало да останат. Забележително е какъв брой дами в действителност остават и какво е разнообразието в момента. И какъв брой хора трябваше да останат поради визовите условия в Съединени американски щати. Така че не знам дали той безусловно резервира най-хубавите си чиновници, само че сигурно резервира някои от тях.
Дан Содергрен

Но това, на което ставаме очевидци все още, не е казус в историята на обществената мрежа. Кога за последно използвахте MySpace - първата обществена мрежа, която доближи до световна публика и оказа доста въздействие върху технологиите, поп културата и музиката?

 
Рупърт Мърдок купи myspace много от дълго време. Така че концепцията за богати бели мъже, които завладяват пространствата на обществените медии, е правена и преди. И всички видяхме какво се случи с MySpace. Така че не можем да приемем, че Twitter ще съществува постоянно, в случай че културата се промени, в случай че стане по-малко сигурна, в случай че стане по-дясна и в случай че хората изоставен.
Дан Содергрен

На този декор - каквато и да е ориста на синята птица, може би от ден на ден хора могат да се пренасочат към нови обществени мрежи, които набират все по-голяма известност. Но съгласно Дан Содергрен не е значимо какво мислим ние, а тези, които дават парите.

 
Но основното нещо за Илон Мъск не е какво мисля аз - в действителност е какво мислят рекламодателите. И в случай че рекламодателите също стартират да напущат, тогава Twitter може да се окаже в неволя.
Дан Содергрен

Facebook също разгласи, че редуцира 11% от техническия си личен състав. Това се дължи на назначението на прекомерно доста хора по време на коронавирус пандемията. Но финансовите рецесии за едни, могат да бъдат в помощ на други.

 
Това основава благоприятни условия. Ако сте бизнесмен и седите там, а всички тези хора са били уволнени от огромните компании - тъкмо тук дребните компании стартират да наемат хора и могат да стартират да наемат хора. Представете си единствено, че в случай че седите там с по-малка софтуерна компания и знаете, че 20 чиновници на Twitter са били освободени, евентуално имате 10 нови чиновници и нямате разноски за наемане. Така че това, което може да бъде проблем за огромните компании, може да се окаже фантастична опция за по-малките.
Дан Содергрен

Докато редица известни персони и инфлуенсъри като Упи Голдбърг, Джиджи Хадид и Тони Бракстън напуснаха Туитър поради спорните политики на новия притежател, към този миг обществената мрежа остава по-жива от всеки път. Или най-малко към този момент.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР